Auto sedišta za decu – Bezbednost vaše dece je na prvom mestu!

Auto sedišta za decu

Auto sedišta za decu su neophodni dodatak u svakom porodičnom vozilu.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, sva deca niža od 135 cm, moraju u autu da budu smeštana u specijalno sedište. Time je osigurana ne samo udobnost, već i zaštita tokom vožnje. Što potvrđuju i najnovija istraživanja. Naime, primenom auto sedišta smrtnost dece pri sudarima smanjuje se za više od 50 odsto, a novorođenčadi čak za 70 odsto.

Imajući u vidu navede podatke ne čudi što je kupovina auto sedišta za decu jedna od najznačajnijih koju treba da obavite još pre rođenja bebe. Međutim, na tržištu su dostupni brojni modeli različitih proizvođača, pa su roditelji često u nedoumici koji da izaberu.

Auto sedišta za decu starosti do 18 meseci

Zavisno od težine koju mogu da izdrže sva auto sedišta za decu podeljena u grupe.

Grupu 0 čine sedišta do 10 kg težine. Ona su namenjena za period od 0 do 9 meseci života. Mada postoji posebna 0+ vrsta koja obuhvata modele za uzrast od 0 do 18 meseci i težinu do 13 kg. Dizajnira su tako da bebu drže u položaju fetusa, pri čemu se postavljaju u suprotnom smeru od kretanja automobila.

Auto sedišta za decu

Ova sedišta se, obično, smeštaju na zadnje sedište, mada je Zakonom dozvoljeno da se nalaze i na suvozačevom mestu, ukoliko je deaktiviran air bag.

S obzirom da dolaze sa ručkom imaju i ulogu nosiljke, te su idealna za iznošenje bebe iz porodilišta, nošenje kod lekara ili pri kućnim posetama.

Iako su zasebni proizvod, mogu se naći kao deo 3 u 1 multifunkcionalnih kolica.

Auto sedišta za decu starosti do 4 godine

Grupa 1 podrazumeva sedišta nosivosti od 9 do 18 kg. Predviđena su za decu od 9 meseci do 4. godine. Za razliku od grupe 0, koja mogu da se vade iz auta, ova sedišta nisu predviđena da se koriste kao nosiljke, te nemaju ručke. Postavljaju se na zadnje sedište, pričvršćujući se Isofix sistemom ili pojasom automobila.

Modeli iz grupe 1 dolaze sa 3 ili 5 sigurnosnih tačaka ili sa sigurnosnim jastukom koji se stavlja preko dečijeg stomak i učvršćuje pojasom automobila. Na taj način umanjuje se rizik od povreda pri saobraćajnim nesrećama.

Ako je vaš mališan toliko porastao da mu je rame 1 cm iznad najviše rupe na kaišu, vreme je da izaberete auto sedišta iz veće kategorije.

Sedišta za decu stariju od 4 godine

U grupu 2 svrstavaju se auto sedišta za decu starosti od 3 do 7 godina i težine od 15 do 25 kg. Montiraju se isključivo na zadnjem sedištu i to u smeru kretanja vozila.

Auto sedišta za decu

Buster sedišta spadaju u 3. grupu, nosivosti od 22 do 36 kg. Ona imaju formu podloge čiji je zadatak da izdignu dete tako da može regularno da koristi pojas automobila. Najčešće se koriste do 12. godine života, ali mogu i duže u slučaju da je dete niže od 135 cm.

Veliki izbor različitih modela i kategorija auto sedišta za decu pronaći ćete u bogatoj ponudi kompanije Balbini.

Balbini