Cucle – Kako odabrati odgovarajuću?

Cucle

Cucle su sastavni deo flašice za bebe. Međutim, u svakodnevnom govoru pod njima se najčešće podrazumevaju tzv. cucle – varalice.

Cuclanje je prirodni refleks deteta. Često se razvija još pre rođenja tako da bebe već u majčinom stomaku počinju da sisaju palac. Potreba za tim prisutna je i u prvim mesecima, mada se kod nekih zadržava i kasnije. Obično se vezuje za glad, umor ili uznemirenost.

Da bi sprečili da sisaju palac, igračku ili kraj ćebeta, što je čest slučaj, roditelji svom mališanu daju specijalno dizajniranu cuclu napravljenu od plastike, gume ili silikona.

Kada su nastale cucle – varalice?

Ovaj maleni predmet pravi je spas za roditelje kada bebin plač nije izazvala glad ili prljava pelena, pa ne čudi što cucle postoje vekovima.

Prvi podaci o njima potiču iz 1473. godine, a zabeležio ih je nemački lekar Bartholomäus Metlinger u svom medicinskom priručniku “Vodič o maloj deci”. Kako su se između 17. i 19. veka glodalice za bebe pravile od korala, ovaj materijal je u početku služio i za cucle – varalice. Ubrzo su ga zamenile “ušećerene” krpice. Naime, u lanene tkanine stavljan je šećer, a zatim su vezivane u malu loptu kako bi mogle da se stave u bebina usta. Upavo je takvu cuclu prikazao i Direr na svojoj slici “Madone sa čiškom”.

 

Cuclevaralice, kakve danas poznajemo, stvorio je američki farmaceut Christian W. Meinecke početkom 20. veka, nazvavši ih “tešitelj za bebe”. Iako se već 1909. godine u New York Times pojavio članak koji govori o nehigijenskim uslovima njihovog čuvanja u to doba, one su do današnjih dana ostale veran prijatelj mnogim bebama.

Prednosti upotrebe cucle – varalice

Varalica ili duda, kako se još naziva, koristi se, pre svega, da umiri bebu. Kako privremeno skreće pažnju odlično je sredstvo pri poseti lekaru, nakon injekcije, vađenja krvi ili drugih procedura. Može se koristiti i za opuštenje pre spavanja, ali i tokom leta avionom.

Pored umirujućeg dejstva ove cucle imaju mnogo veći značaj u životu mališana. Omogućavaju bebi da nauči da koordiniše disanje i gutanje, kao i da razvije funkcionalnost mišića lica i jezika. Kod prevremeno rođenih, koje su zbog toga morale da provedu svoje prve dane u bolnici, olakšava prelazak na ishranu preko bočice.

Istraživanja su pokazala da upotreba cucle – varalice smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta za čak 61 odsto.

Kako izabrati varalicu?

Cucle – varalice se danas prave od sintetičkog silikona ili prirodnog lateksa.

Lateks je mekši, ali ima kraći vek trajanja, jer vremenom postaje porozan. Kod nekih mališana može da izazove i alergiju.

Silikon je čvršći materijal, pa ne postoji opasnost od deformisanja usled čestog sterilisanja. Ipak, morate znati da ih bebini zubići mogu oštetiti, pa se preporučuju u prvim mesecima, odnosno pre početka rasta zuba. Ukoliko ih koristite kasnije stručnjaci savetuju da redovno proveravate da li na njima ima pukotina kako biste na vreme zamenili novom.

Veličina varalice je druga važna karakteristika. Ona mora biti dovoljno velika da može stati u bebina usta, ali nikako ne sme da vrši pritisak na desni koji utiče na pravilan rad jezika i stvaranje lošeg zagrižaja.

Cucle

Veliki izbor cucli – varalica, kao i flašica, pribora za jelo i hranilica za bebe, pronaći ćete u bogatoj ponudi kompanije Balbini.

Balbini