Flašice za bebe – Neophodne od prvog dana rođenja

Flašice za bebe

Flašice za bebe su neophodne od prvog dana rođenja. Čak i kada uvedete čvrstu hranu i pribor za jelo one ostaju obavezni dodatak ishrani mališana.

Verovali ili ne, flašice za bebe spadaju u najstariju opremu za novorođenče. Razlog tome jeste velika smrtnost majki na porođaju u davna vremena, te je bilo potrebno pronaći način kako bebu prehraniti veštačkim putem. Sve do 19. veka za to su korišćene specijalno napravljene bočice od keramike koje su imale oblik spljoštenih čajnika. Nažalost, mnoge su bile uzrok smrti dece, jer su usled loše higijene bile pogodno tlo za razvoj bakterija.

Prvu staklenu flašicu konstruisao je C.M. Windship 1841. godine. Radila je na pricipu kap po kap tako da je kroz cevčicu ispuštala mleko koje je dolazilo do bebinih ustiju. Da bi bila efikasna Windship je preporučivao da se prilikom hranjenja drži na majčinim grudima “kako bi dojenče mislilo da mleko dolazi direktno od majke”.

Windshipova flašica bila je jednostavna za upotrebu, ali gumena cevčica nije mogla da se iznutra očisti, te su se u njoj taložile bakterije koje su dovodile do razboljevanja, pa čak i smrtnog ishoda mališana. Bez obzira na lošu reputaciju korišćena je sve do 1920. godine.

Nakon Drugog svetskog rata došlo je do inovacija na polju hranjenja. Uvođenjem jednosmernog protoka tečne hrane nastala je osnova za flašice za bebe kakve danas poznajemo.

Kako izabrati flašicu?

Flašice za bebe dolaze u različitim oblicima i veličinima, što može mlade roditelje da dovede u dilemu.

Prlikom izbora prva važna karakteristika jeste veličina. Manji modeli su praktičniji za držanje, ali kako beba raste povećava se i količina tečne hrane. Za novorođenče je potrebno 125 ml, za bebu od 1 do 6 meseci 260 ml, a nakon 6. meseca u flašicu mora da stane 330 ml tečne hrane.

Osim veličine flašice treba obratiti pažnju i na veličinu cucle. Ona određuje kojom će brzinom mleko izlaziti, te je za novorođenče potrebna cucla sa slabim protokom kako biste sprečili gušenje ili prejedanje. Kako dete raste povećava se protok, samim tim i veličina potrebne cucle.

Pri izboru cucle vodite računa i o materijalu. Stručnjaci savetuju da kupite silikonske, jer su trajnije i ne postoji rizik od razvoja alergije kao kod lateksa. Takođe, birajte ortodontski dizajnirane, jer bolje naležu na bebino nepce i manje utiču na rast zuba.

Ranijih godina u upotrebi su bile samo staklene flašice za bebe, dok se sada sve više sreću modeli napravljeni od plastike. Ne samo da su otpornije na oštećenja, već su potpuno bezbedne po zdravlje.

Kako održavati flašice za bebe?

Dobra higijena čuva zdravlja mališana, ali i vek trajanja flašica. Do trećeg meseca flašice treba sterilizovati pre svakog obroka, pri čemu je obavezno pridržavanje upustva za sterilizaciju koji je priložen uz svaku flašicu.

Flašice za bebe

Nakon trećeg meseca dovoljno je flašicu oprati običnom vodom i deterdžentom. Ukoliko beba nije pojela svu hranu nikako je nemojte čuvati u flašici i ponovo zagrevati, već je prosipajte. Kada dođe vreme za novi obrok napravite svežu hranu.

Veliki izbor flašica i hranilica za bebe možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Balbini. Ovde vas čekaju i najbolja kolica za bebe, kao i auto sedišta za decu.

 

Balbini