Hranilica za bebe – Kako odabrati odgovarajuću?

Hranilica za bebe

Hranilica za bebe označava novu fazu u dečijem životu. Sa 4 do 6 meseci bebe počinju da pokazuju interesovanje za stvari oko sebe, uključujući i obroke ukućana, te je pravi trenutak da u njihov jelovnik uđu novi ukusi, nemlečne hrane.

S obzirom da u ovom periodu uveliko drže glavu uspravo i imaju dobru kontrolu prilikom sedenja, možete preći na hranjenje na posebno dizajnirnoj stolici.

 

Iako su mnogim roditeljima kolica za bebe i auto sedišta za decu prva na spisku prilikom nabavke dečije opreme pre rođenja, značaj hranilice uvideće tek kada počnu da razmišljaju o odvikavanju od dojenja.

Kada je nastala hranilica za bebe?

Najstarija hranilica za bebe potiče iz 17. veka i nalazi se u Muzeju umetnosti Metropolitenu, dok se u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu čuva primerak s početka 18. veka. Ipak, tek u 19. veku, zahvaljujući porodici Jacobs, ovaj dečiji nameštaj stekao je popularnost.

Glavna uloga drvenih, bogato izrezbarenih hranilica kompleksnog dizajna, bila je da pokažu raskoš drugim porodicama. Čak je i poslužavnik na stolici bio u istom stilu. Početkom 20. veka dobijaju jednostavniji oblik. Akcenat je na funkcionalnosti, a ne na ukrašavanju tako da je većina hranilica za bebe imala formu klasične visoke stolice sa poslužavnikom i osloncem za noge. Takođe, počinje upotreba lakših materijala, poput hrasta i bora, umesto teškog oraha i mahagonija koji su do tada korišćeni za izradu.

Napredak u tehnici i posleratni baby boom 50-ih godina doveli su do masovne proizvodnje stolica za hranjenje. Drvo je ustupilo mesto metalnim okvirima i plastici, kao i atraktivnijem dizajnu.

Prednosti upotrebe hranilica za bebe

Hranilica je osmišljena kako bi beba imala komfor tokom jela, a roditeljima olakšala hranjenje. Sedište je podignuto na dovoljnoj udaljenosti od tla, te odrasla osoba ne mora da se savija prilikom hranjenja, dok podesivi dizajn omogućava da to obavite i iz sedećeg položaja. Poslužavnik, tj. tacna koja dolazi u sklopu stolice daje dovoljno prostora da stavite pribor za jelo, te ne morate brinuti da li će se hrana prosuti na pod.

Međutim, hranilice za decu imaju mnogu veću ulogu. One obezbeđuje, pre svega, pravilno držanje, te pomažu pri razvijanju balansa. Ujedno, motivišu mališana da se samostalno hrani, što za posledicu ima razvoj motoričkih funkcija i bolju pokretljivost. Sedenjem na ovoj stolici dete od malih nogu uči manire i pravila ponošanja za stolom.

Kako izabrati hranilicu za bebe?

Danas hranilice za bebe dolaze u najrazličitijim modelima, te pri izboru morate da obratite pažnju na određene karakteristike.

Hranilica za bebe

Imajte u vidu da su deca radoznala, te da nikada ne sede mirno čak ni tokom hranjenja. Zato hranilica mora da bude stabilna. Odnosno, anatomski dizajnirana da odgovara veličini deteta, uključujući i mogućnost podešavanja visine oslonca za noge, kao i da ima pojaseve koji štite bebu da ne ispadne iz stolice.

Pri izboru vodite računa da je napravljena od materijala sa kojihse  lako čiste ostaci hrane. Posebna pogodnost dolazi kod poslužavnika koji se skidaju, te ih možete prati i u mašini za sudove.

Sklopivost je još jedna karakteristika koja utiče na izbor. Modeli koji se sklapaju su posebno značajni kod manjih stanova, jer ne zauzimaju prostor. Nakon hranjenja jednostvano ih sklopite i odložite.

Veliki izbor hranilica za bebe vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Balbini.

 

 

 

Balbini