Kolica za bebe – Kako odabrati ona prava?

Kolica za bebe

Kolica za bebe predstavljaju obaveznu opremu svakog deteta.

Počev od šetnje parkom, preko odlaska u kupovinu, pa do uspavljivanja – kolica imaju važnu ulogu u prvim godinama mališana. Ona nam olakšavaju ne samo izlazak sa bebom, već pomažu i da je umirimo nežnim ljuljuškanjem.

Kada su nastala kolica za bebe?

Pomagala za nošenje deteta bila su poznata od davnina. Ipak, prva kolica su se pojavila tek u 18. veku. Konstruisao ih je engleski arhitekta i dizajner nameštaja Vilijam Kent 1733. godine na zahtev Vojvode od Devonšira. Sastojala su se od korpe u obliku školjke na točkovima u koju su deca mogla da sede, a bilo je predviđeno da ih vuku koza ili poni.

Poboljšanja u dizajnu nastala su vrlo brzo. Zahvaljujući Krandalu kolica su dobila kočnice, razvijen je model na preklapanje, model sa suncobranom… Do 1840. godine kolica za bebe postala su izuzetno popularna. Pravljena su od drveta ili pruća sa mesinganim dodacima i često su bila bogato ukrašena.

Godine 1889. Afroamerikanac Vilijam Ričardson patentirao je prva reverzibilna kolica. Korpa je dizajnirana tako da se može okrenuti da dete gleda ka roditelju ili u pravcu kretanja.

Korak dalje u razvoju kolica za bebe dogodio se 1965. godine, kada je koristeći svoje znanje o avionima, vazduhoplovni inženjer Oven Meklaren konstruisao model sa aluminijumskim okvirom koji ih je učinio znatno lakšim. Samim tim i jednostavnijim za upotrebu. Dizajnirao je i kišobran kolica kakva danas poznajemo.

Vrste modernih kolica za bebe

Na tržištu postoje različiti modeli kolica za bebe.

Kišobran model karakteriše mala i lagana forma, te su pogodna za putovanja. Međutim, ne mogu se koristi za novorođenčad, jer dolaze u samo jednom položaju – sedećem. Zbog toga su namenjena deci koja mogu da potpuno samostalno sede uspravno.

Kolica “2 u 1” sadrže dodatak u vidu nosiljke ili auto sedišta za decu. Obično roditelji biraju drugu kombinaciju, jer nosiljku beba vrlo brzo preraste, dok sedište mogu da koriste i do šest meseci.

Model “3 u 1” obuhvata i auto sedište i nosiljku. Na taj način vam je obezbeđen prenos deteta od prvog dana rođenja pa do 3. godine, što ova kolica čini veoma praktičnim.

Kolica za bebe

Kolica za blizance dolaze, takođe, u različitim modelima.

Kolica za bebe

 

Osim klasičnih kod kojih su sedišta jedno do drugog, postoje i ona gde deca sede jedno iza drugog ili jedno preko puta drugog.

Kako izabrati kolica za bebe?

Jedna od važnih stvari na koje treba da obratite pažnju jesu točkovi. Izbor zavisi, pre svega, od terena. Modeli na 3 točka su mobilniji, ali veću stabilnost daju 4 točka. Imajte u vidu da su plastični točkovi najneudobniji za bebe, jer osećaju svaku nervaninu na putu. Veći komfor pružaju gumeni, ali su teži, dok su točkovi na naduvavanje najudobniji i najbolji za sve terene.

Druga važna karakteristika pri izboru kolica jeste okretanje sedišta. Stručnjaci savetuju da do godinu dana dete gleda ka vama. Ne samo da ostvarujete kontakt sa bebom, već možete videte svaku njenu reakciju. Zato je pogodno da birate modele kojima se okreće celo sedište kako ne biste morali da vadite bebu iz kolica, već jednim pritiskom na dugme drške možete prebaciti na drugu stranu.

Odluka o vrsti ručke je presudna za upravljanje kolicima. Spojene ručice su lakše za upravljanje, ali zauzimaju više mesta kada se sklope.

Kolica za bebe

Sklapanje kolica, tj. koliko je kompleksno i kolike su dimenzije, je bitno pri odabiru, posebno ako će mlade majke češće same da šetaju bebu.

Veliki izbor različitih modela kolica možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Balbini.

Balbini