Šetalice za bebe – Lakše i brže do prvih koraka!

Šetalice za bebe

Šetalice za bebe su dizajnirane tako da pomažu najmlađima da nauče da hodaju.

Odrastanje mališana ispunjeno je brojnim događajima. Ipak, mnogi roditelji se slažu da je prva godina bebinog života najdinamičnija.

Od samog početka treba se navići na flašice za bebe. Pronaći najbolju zvečku, tj. prvu igračku za dete. Sledi prelazak na čvrstu hranu, te je neophodan adekvatan pribor za jelo. Dok od 6. meseca, kada počinje rast mlečnih zuba, morate uvrstiti u dnevnu rutinu i glodalice za bebe.

Šetalice za bebe

I dok navike u ishrani dobijaju svoj ustaljeni tok započinje novi period u dečijem životu, a to je hodanje. Sigurno će se svi složiti da nema ništa slađe nego gledanje mališana kako neveštim koracima pokušava da stigne u zagrljaj roditelja. Međutim, do tih, samostalnih koraka čeka vas dug put, a često ga prati određena oprema koja služi kao pomoć pri hodanju.

Kada su nastale šetalice za bebe?

Prve šetalice za bebe pojavile su se u 15. veku u Evropi. Što potvrđuje i iluminacija u “Hours of Catherine of Cleves”, holandskom rukopisu iz toga doba, koja prikazuje malog Isusa u drvenoj hodalici.

U početku su izrađivane od drveta čiji je kružni deo bio tapaciran kako bi pružio udobnost, a nalazio se u visini bebinog struka. Od njega su se pružala 4 koso postavljena drvena stuba koja su povezivala gornji deo konstrukcije sa donjim, pokretnim na kome su bili točkići. Ove šetalice ne samo da su omogućavale lakše kretanje, već su imale i zaštitnu ulogu, jer su sprečavale mališana da dodirne opasna mesta, kao što je vrela peć ili vatra u kaminu.

Vrlo brzo su šetalice za bebe postale obavezno sredstvo u učenju prvih koraka. Na njihov značaj ukazivao je i medicinski stručnjak Ferrarius, dok ih je Rembrandt prikazao na svom bakropisu nazvavši ih “The Go-Cart”.

U 19. veku šetalica je dobila opruge kako bi dete moglo da poskakuje, a prednjoj strani su dodate igračke. Već u narednom veku počela je izrada modela od plastike, kakve danas poznajemo.

Koje su prednosti upotrebe šetalice za bebe?

Zahvaljujući svojoj strukturi šetalice za bebe pružaju sigurnost pri kretanju. Samim tim, povećavaju osećaj nezavisnosti vašeg mališana. Tome dodatno doprinosi sloboda kretanja, koja je ograničena od strane roditelja pri puzanju i hodanju bez pomoćnog sredstva.

Šetalice za bebe

Osim učenja prvih koraka šetalice su izvor zabave. Različiti dodaci kojima su ukrašene privlače pažnju najmlađih, te oni rado provode vreme u šetalici. Istovremeno, ove igračke za bebe podstiču razvoj kognitivnih sposobnosti. Naime, različiti oblici i boje u kojima dolaze razvijaju mozak bebe da prepoznaju elemente, pa i zvuke, drugačije forme.

Da li su šetalice bezbedne?

Jedna od najvećih dilema poslednjih godina jeste da li treba koristiti šetalice za bebe. Iako nema tačnih dokaza mišljenja su podeljenja ne samo među roditeljima, već i pedijatrima.

Ipak, za bezbednu upotrebu neophodno je, pre svega, da izaberete odgovarajuću veličinu šetalice. Zatim da se pridržavate upustva koje ste dobili pri kupovini. Od suštinske je važnosti da vodite računa da dete uvek bude pravilno postavljeno.

Šetalice za bebe

Različite modele šetalica za bebe možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Balbini.

Balbini