Trotineti za decu – Najpopularnija igračka za mališane

Trotineti za decu

Trotineti za decu su jedna od najpopularnijih igračaka mališana širom sveta.

Od prvog dana detinjstvo prati mnoštvo igračaka – počev od prve zvečke i glodalice za bebe, preko omiljenog plišanog junaka, pa do edukativnih. Ipak, ništa ne donosi takvu zabavu kao vožnja trotineta.

Trotineti za decu

Osećaj vetra u leđima dok krstare parkom vašim najmlađima pruža neverovatnu dozu odvažnosti, dok kombinacija jarkih boja i atraktivnog printa na ovom prevoznom sredstvu privlači pažnju ne samo mlađe publike, već i njihovih roditelja.

Kada su nastali trotineti za decu?

Trotineti su najstarija igračka za decu. Nastali su početkom 20. veka, a bili su napravljeni od točkova rolšula i drvenih dasaka. Već 1920. godine započela je komercijalna proizvodnja standardizovanih modela sa drvenom konstrukcijom i točkovima sa čeličnim kugličnim ležajevima.

Vrlo brzo su osvojili srca dece, što potvrđuje i činjenica da su samo 2 godine od svog nastanka u filmu “A Trip Through the Streets of Amsterdam” prikazani kao najbolja zabava najmlađih. Verovali ili ne, sa njima su organizovane i trke u Parizu, Berlinu i Lajpcigu 1930, 1948. i 1951. godine.

Sa napretkom tehnologije razvijana je i omiljena igračka, budeći interesovanje velikih kompanija. Honda se među prvima priključila njihovoj proizvodnji, predstavivši 1974. godine “Kick ‘n Go” model sa ručicom za pokretanje pedala. Već 80-ih BMX im je dodao pneumatske gume, po uzoru na čuveni bicikl, da bi 1994. godina nastala verzija kakvu danas poznajemo sa prednjim većim i manjim zadnjim točkovima. Dve godine kasnije Wim Ouboter izumeo je sklopivi model.

Trotineti za decu nisu samo igračka

Baš kao i sve igračke za bebe, tako i trotineti imaju značajnu ulogu u razvoju mališana. Pre svega, omogućavaju dobru koordinaciju, učeći decu pravilnom položaju tela i osećaju za ravnotežu. Istovremeno razvijaju finu i grubu motoriku, podstičući njihov rast.

Trotineti imaju uticaj i na kognitivne sposobnosti najmlađih. Prilikom vožnje deca moraju da razmišljaju o izbegavanju prepreka na putu i izboru najbolje staze, čime se podstiču funkcije mozga i otvaraju vrata kreativnosti, istraživanju i logičkom zaključivanju.

Trotineti za decu

Ova igračka je značajna i za fizičko zdravlje, jer poboljšava rad svakog organa, kao i cirkulaciju. Dok kod mališana od najranijeg doba usađuje zdrave životne navike.

Ne treba zaboravati ni socijalni aspekt. Vožnja je povod za druženje i sklapanje novih prijateljstava. Na taj način deca razvijaju komunikacijske i timske veštine koje su važne u kasnijim godinama.

Kako izabrati trotinet?

Trotineti za decu dolaze u različitim modelima, te ne čudi što su mnogi roditelji u dilemi koji da izaberu. Najpre morate uzeti u obzir visinu i težinu svog deteta. Zatim, veličinu točkova i visinu gaznog dela.

 

Bitna karakteristika jeste minimalna i maksimalna visina upravljača. Ona određuje koliko će dugo vaš mališan moći da koristi trotinet. Takođe, morate voditi računa i o kočnicama, sigurnosnim elementima, kao i težini samo trotineta.

Različite modele trotineta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Balbini. Ovde vas čeka celokupna oprema za vašeg mališana, uključujući cucle i flašice za bebe, kolica, hranilice, ležajke…

 

 

 

Balbini